Etusivu/Näyttelyt/Näyttelyarkisto/Näyttelyt 2024
Näyttelyt 2024
Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8. 2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina -näyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967.
“Periaatteessa en enää piirrä yksityistaloja, mutta sinulle minä piirrän. Ja kun minä sinulle piirrän, se ei ole mitään assistenttityötä.” -Alvar Aalto
Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen? Talon tarina kerrotaan Järvenpään taidemuseossa 7.4. avautuvassa musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävässä näyttelyssä.
Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä pääsee astumaan vierailulle virtuaalisesti Villa Kokkoseen. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen olohuoneeseen.
Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön. Järvenpään taidemuseon näyttely avaa ennennäkemättömiä puolia kahden akateemikon yhteistyöstä. Moniaistisessa kokonaisuudessa pääset kokemaan elävästi musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelun.

Näyttely avoinna Järvenpään taidemuseossa 7.4.–31.8. 2024
huhtikuu ke-su klo 10-17
touko-elokuu ti-su klo 10-17
Koulu + taide – Kauneusaistin kasvattamista 6.10. 2024-23.2.2025

“Olkaamme iloisia ja kiitollisia, että meillä on niin pirteä yhdistys – “Taidetta kouluihin”- joka on ottanut tehtäväkseen johtaa tämä päivänsäde jokaiseen kouluun ja valaa sen vaikutus jokaisen asukkaan sydämeen siellä!” (Nuori Voima, 1908)
Koulu + taide -näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen 1900-luvun alusta tähän päivään. Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) rooli suomalaisen kuvataidekasvatuksen uranuurtajana nousee ansaitusti esille. Soldan-Brofeldt oli vuonna 1906 perustamassa Taidetta kouluihin -yhdistystä, jonka keskeinen tavoite oli taata laadukas taide kaikkien lasten arkeen.
Näyttelyssä tutustutaan siihen, millaista taidetta kouluihin on valikoitu eri aikoina. Miten koulujen taide on muuttunut, kun kuvat ympärillämme ovat lisääntyneet? Minkälainen taide on katsottu sopivaksi koulujen seinille? Mukana näyttelyssä on kaksi juuri Järvenpään kouluihin valmistunutta taideteosta. IC-98 -taiteilijaryhmän reaaliaikainen videoteos Yhteinen metsä Järvenpään yhteiskoululla avaa ajatuksia herättävän näkökulman luontoon ja aikaan. Teoksen uusi versio taidemuseolla kutsuu tutkimaan vuoden kiertokulkua metsäpalon jälkeen ja herättää pohtimaan luonnon monimuotoisuutta. Maria Dunckerin veistoksellinen ja sosiaalinen tila, “Taidemökki” sijaitsee Harjulan kampuksella. Näyttelyssä nähdään sen puusta rakennettu sisarteos ”Metsän silmät”.
Näyttelyn taiteilijat: Nils Jacob Blommér, Clémentine-Hélène Dufau, Maria Duncker, Magnus Enckell, Pekka Halonen, IC-98, Eero Järnefelt, Ida Silfverberg, Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt, Louis Sparre, Ellen Thesleff ja Martta Wendelin.
Koulu + taide – kauneusaistin kasvattamista
Järvenpään taidemuseossa 6.10.2024-23.2.2025
Avoinna: loka-helmikuu ke-to klo 10-17, pe 10-14, la-su klo 10-17
Liput: 9/8/4 € tai Museokortti / Kaikukortti
Näyttely on osa Sivistyksen teemavuoden tapahtumia. #sivistys2024. Näyttely on saanut avustusta Museovirastolta.