Näyttelyt 2019

Viron taiteen klassikko. Adamson-Eric: monipuolinen modernisti 20.10.2019–2.2.2020

Adamson-Eric (1902–1968) on Viron modernismin merkittävimpiä edustajia, legenda jo elinaikanaan. Hän oli lahjakas ja poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija – kuva- ja käyttötaiteen sekä taideteollisen suunnittelun mestari. Hän otti ahkerasti ja rohkeasti osaa Viron kulttuurielämään, oli karismaattinen seurapiiri-ihminen, taidepoliittinen vaikuttaja, sekä hyvin arvostettu, moniin sukupolviin vaikuttanut taideopettaja. Adamson-Ericin rikas tuotanto ilmentää oivallisesti Viron maalaus- ja käyttötaiteen kehitystä yli neljän vuosikymmenen ajalta.

Näyttely syntyi Adamson-Ericin museon ja Järveenpään taidemuseon laajan yhteistyön tuloksena sekä Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Syksyllä 2019 Tallinnan Adamson-Ericin museossa oli esillä Järvenpään taidemuseon teoksista koostuva näyttely “Kylässä”, joka esitteli Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin tuotantoa. Järvenpään taidemuseo vastavuoroisesti sai esille yhden kaikkien aikojen laajimmista Adamson-Ericin näyttelyistä. Esillä oli maalauksien lisäksi muun muassa tekstiilejä, astioita, huonekaluja ja muuta käyttötaidetta. Teokset tulivat näytille Viron taidemuseon kokoelmista.

Lue näyttelykuraattori Kersti Kollin artikkeli Adamson-Ericistä ja Taidemuseon näyttelystä:
https://www.tuglas.fi/adamson-eric-viron-monipuolisin-modernisti

Adamson-Eric, Taidelautanen, 1937, polsiinimaalaus.
Kuva: Viron taidemuseo.

Kylässä: Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt 16.8.19–1.12.19
Adamson-Ericin museo, Tallinna


Järvenpään taidemuseon kokoelmataiteilijat Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt lähtivät kylään naapuriin! Syksyllä 2019 Järvenpään taidemuseon rakastetut taiteilijat olivat nähtävillä Adamson-Eric museossa Tallinnassa.

1900-luvun alussa Eero Järnefelt (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945), kaksi suomalaisen taiteen kultakauden taiteilijaa, työskentelivät tunnetussa taiteilijayhteisössä Tuusulanjärvellä. 1890-luvulla Tuusulanjärven viehättävillä rannoilla syntyi ainutlaatuinen eri alojen taiteilijoiden yhteisö, johon kuuluivat Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin lisäksi taidemaalari Pekka Halonen sekä säveltäjä Jean Sibelius ja kirjailija Juhani Aho. Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin luovan ajan huippu ajoittui samaan aikaan kuin suomalainen identiteetti ja kansallinen visuaalinen kuvasto alkoi muotoutua. Näyttelyssä nähdään värikkäitä maisemia, taiteilijayhteisön muotokuvia ja arkielämän kuvauksia Järvenpään taidemuseon rikkaasta kokoelmasta. Kuraattori: Hanna Nikander, Järvenpään taidemuseo.

Näyttely on osa Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon yhteistyötä. Vastavuoroisesti lokakuussa 2019 Järvenpään taidemuseossa avautui näyttely virolaistaiteilija Adamson-Ericin (1902–1968) taiteesta.

Eero Järnefelt: Sarvikallio – Christian ja Nelma, 1912, guassi.
Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin 1.3.–30.9.2019

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kohdistetaan katse kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasosen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan “Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin.” Nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä suuri joukko kirjan teoksia Järvenpään taidemuseossa.

Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttelyssä tieteidenvälinen näkökulma tarjoaa rohkeasti uusia katsomisen tapoja 1800- ja 1900-lukujen teoksiin. Digitaalisen sääennustamisen aikakaudella on kiinnostavaa pohtia myös mitä 1800-luvun alussa Luke Howardin ja kumppaneiden luomalla pilvien luokitusjärjestelmällä on tarjota nyt teoksia tarkastelevalle ihmiselle, luonnontarkkailijalle tai pilviharrastajalle. Yleisön on mahdollisuus osallistua näyttelyn ajan myös Kuukauden taivas -valokuvakilpailuun niin Facebookissa, Instagramissa kuin Twitterissä.

Näyttelyyn tulee myös Tampereen yliopiston kehittämä Data to music –ääni-installaatio, jossa vierailija voi kuunnella Ilmatieteen laitoksen päivän sääennusteen muunnettuna klassiseksi musiikiksi. Pyrkimyksenä on antaa museovieraille musiikin muodossa käsitys säätilan kehityksestä seuraavan vuorokauden aikana. Näyttelyssä esille nostetaan teemoina myös ajankohtaiset ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, sään ääri-ilmiöt ja ekologisuus.

Taidemuseosta löytyy perheen pienemmille oma elämyksellinen tilansa, joka johdattaa säätilojen tarkasteluun eri aistien kautta. Miltä sade tuoksuu? Entä kesä? Miltä pilvet voisivat tuntua, tai miltä ne näyttävät avaruudesta käsin? Aistimatkan jälkeen on vielä mahdollisuus loikoilla säkkituoleilla merisäätä kuunnellen tai piirtää kuvioita rantahiekkaan.

Näyttely pohjaa Järvenpään taidemuseon omiin kokoelmiin, sekä laajoihin lainoihin muista suomalaisista museoista. Teoksia näyttelyssä on mm. Albert Edelfeltiltä, Fanny Churbergilta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, ja Venny Soldan-Brofeldtilta. Näyttelyn on kuratoinut meteorologi Seija Paasonen yhteistyössä Järvenpään taidemuseon kanssa.

Yksityiskohta teoksesta Eero Järnefelt: Nelma, 1899, öljy.
Kuva Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

Aiheeseen liittyviä uutisia

Vuoden kuvatuin järvenpääläinen: 8-metrinen Järvenhaltija-veistos ja muut huippuhetket Järvenpään taidemuseon vuodesta 2024

Järvenpään kaupungin museokohteissa kävi ennätykselliset lähes 27 000 kävijää vuonna 2024. Museotoiminta houkutteli mukaan lapsia ja nuoria, uuden 

19.12.2024
Ahola, Eero Järnefelt, Museot, Näyttely, Suviranta, Taide, Taidemuseo, Venny Soldan-Brofeldt, Villa Kokkonen
Tule mukaan Järvenpään taidemuseon ystävät ry.:n toimintaan

Tervetuloa mukaan Järvenpään taidemuseon ystäviin!

2.12.2024
Ahola, Museot, Suviranta, Taidemuseo, Tapahtuma, Villa Kokkonen
Joulun ajan avoinnaoloajat ja tapahtumat Järvenpään taidemuseossa

Tervetuloa tunnelmoimaan joulua Järvenpään taidemuseolle. Taidemuseo on normaalisti avoinna sunnuntaihin 22.12. saakka ke-to klo 10-17, pe 10-14, la-su 

22.11.2024
Taidemuseo
Tulossa 2025: Järvenpään taidemuseo ja Ainola juhlistavat Jean Sibeliuksen 160-vuotisjuhlavuotta yhteisnäyttelyllä

Järvenpään taidemuseo ja Ainola juhlistavat yhdessä Jean Sibeliuksen 160-vuotisjuhlavuotta nykytaiteen näyttelyllä. Taneli Eskolan luontovalokuvat ja Otso Vartiaisen valotaide kuljettavat kävijän metsän ja hiljaisuuden maailmaan.

14.11.2024
Näyttely, Taide, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö
Jaa juttu: