Etusivu/Aholan lapset
Aholan lapset
Heikki, Antti ja Nisse
Ahojen esikoispoika Heikki syntyi vuonna 1895 ja oli kaksivuotias Aholaan muuton aikana. Toinen poika Antti Juhani syntyi syksyllä 1900. Antti-pojan tukan annettiin kasvaa pitkäksi, jotta häntä saattoi käyttää myös tytön mallina.
Aikuisena Heikki opiskeli diplomi-insinööriksi ja innostui mm. värikuvauksesta. Hän perusti Nissen kanssa jo vuonna 1925 elokuvayhtiön Aho & Soldan, joka oli Suomen ensimmäisiä, ja edelläkävijä erityisesti dokumentti- ja lyhytelokuvan saralla. Antti luki tohtoriksi ja toimi liikemiehenä auto- ja öljyalalla. Hän oli myös kirjailija, suomentaja ja myöhemmin WSOY:n mainosjohtaja. Antti kirjoitti kaksiosaisen, perusteellisen elämäkerran isästään vuonna 1951.
Vennyn kymmenisen vuotta nuorempi sisar Tilly oli toiminut Ahoilla kotiapulaisena ja lastenhoitajana. Hän oli hyvin läheinen siskonsa kuin myös Juhanin kanssa. Vennyn ahkeroidessa taiteensa parissa empaattisella Tillyllä oli usein enemmän aikaa Juhanin mietteiden kuunteluun ja kanssakäymiseen. Juhanin ja Tillyn kiintymys sai romanttisia piirteitä Hausjärven aikoina, viimeistäänkin Venny apurahan turvin tekemän Pariisin matkan aikana vuonna 1896.
Venny tuli tietoiseksi suhteesta matkan jälkeen. Kolmikon yhteiselo aiheutti kaikissa monenlaisia ristiriitaisia tuntemuksia, hankaluutta ja hankausta. Tilly sai vuonna 1902 Björn-pojan eli Nissen, jonka hän naimattomana naisena häveliäisyyssyistä ”kävi adoptoimassa Ruotsin matkallaan”. Ensin Nisse vietiin kasvattilapseksi Kööpenhaminaan, sitten Porvooseen ja lopulta 1904 Tillyn perustamaan lastenkotiin, joka siirtyi seuraavana vuonna Juhanin läheiseltä Ristinummen kylältä hankkimaan Kaunissaaren torppaan, uudelta nimeltään Kakarasaari.
Nisse oli Ahoille kuin oma poika. Hän vietti paljon aikaa Aholassa ja pääsi mukaan myös kesäpaikka Toskaan, jonne Tilly ei koskaan lähtenyt. Nisse sai itsekin lopullisesti kuulla Tillyn olevan hänen äitinsä sekä Juhanin olevan hänen isänsä vasta 18-vuotiaana, koska täysi-ikäistä ei voitu enää ottaa huostaan. Tuolloin Nisse muutti tanskalaisen Nilsson-sukunimensä Soldaniksi. Lopullisesti julkiseksi Juhanin isyys ja siten Nissen velipuolen asema tuli vasta v. 1951 Antin kirjoittamassa Juhani Ahon elämäkertakirjassa.
Elokuva-alaa Nisse opiskeli Münchenissä. Luovutettuaan elokuvayhtiön Heikille Nisse toimi mm. Lontoossa BBC:n suomenkielisen osaston toimittajana.