Järvenpään taidemuseon ajankohtaisessa näyttelyssä uppoudutaan lukemisen lumoon: ”Näyttelyvierailulle suosikkikirjan kanssa”, ehdottaa kirjastovaikuttaja Henriika Tulivirta
—Miltä lukuhetki näyttää? Miltä se tuntuu? Joulun aika on oivallinen hetki sukeltaa lukemisen maailmaan. Lokakuussa Järvenpään taidemuseolla avautuneessa Lukemisen lumoa -näyttelyssä nähdään maalauksia lukevista ihmisistä. Tunnelmalliset maalaukset lukutuokioista ja taidokkaat asetelmat herättävät pohtimaan suhdettamme kirjoihin ja lukemiseen.
Lukemisen lumoa -näyttely on ajankohtainen nostaessaan esille lukemisen yksityisenä ja henkilökohtaisena, mutta myös yhteiskunnallisena asiana. Lukevat hahmot viettävät aikaa kirjojensa äärellä kodin piirissä ja puutarhoissa, kirjallisuuden yksityisissä ja jaetuissa maailmoissa.
Näyttelyssä nähdään teoksia Wäinö Aaltoselta, Alvar Cawénilta, Hilda Flodinilta, Pekka Haloselta, Kari Juvalta, Eero Järnefeltiltä, Väinö Kamppurilta, Helmi Kuuselta, Juho Rissaselta, Helene Schjerfbeckiltä, Venny Soldan-Brofeldtilta, Ellen Thesleffiltä, Ville Vallgrenilta ja Maria Wiikiltä.
Lukemisen lumoa ja iloa!
Näyttelyn maalaukset kutsuvat viivähtämään lukemisen parissa. ”Lukeminen on balsamia heinäsirkan lailla hyppiville aivoillemme”, lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö kuvaili lokakuussa näyttelyn avajaistilaisuudessa. Jäkkö jatkaa, että “Tässä ajassa nämä lukemisen kuvaukset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Lukemiseen rauhoittuminen on meille yksilöinä ja kansalaisina tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.”
Uuden kirjan sileät sivut, lapsuuden unohtumattomat kuvitukset, kirjakaupan houkuttelevat rivistöt saavat meidät tarttumaan kirjaan aina vaan. Mutta kirja on myös ansainnut puolustajansa. Jokainen meistä voi olla lukemisen lähettiläs. Näytetään lukemisemme, luetaan läheiselle, johdatetaan lapset lukemisen lumoon lukemalla ääneen. Lukemisen lähettiläänä toimivat nyt myös näyttelyn taiteilijat teoksillaan. – Emmi Jäkkö, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja
Kirjastovaikuttaja ja Kulttuurihyvinvoinnin palkinnolla Kulttuurigaalassa 2023 palkittu Henriika Tulivirta edistää työkseen lasten ja nuorten lukemista. Tulivirta maalailee, että näyttelyssä voisi vaikka kulkea oman suosikkikirjan kanssa. Hän toteaa ” […] sen sijaan, että kauhistelemme nuorten lukuhaluttomuutta, voisimmekin kenties tuoda esiin sitä, miten hauskaa lukeminen on.”
“Lukemisen lumoa -näyttely on tärkeä paitsi taiteen itseisarvon, myös kirjallisuuden esiin nostamisen kannalta. Se on tärkeä myös yksilölle. Nämä upeat teokset kertovat omalta osaltaan lukemisen historiasta – mutta myös tulevaisuudesta. Tarinat ovat aina olleet olennainen osa ihmisten elämää ja uskon vilpittömästi, että näin tulee olemaan myös jatkossa. Näissä taideteoksissa me voimme jokainen nähdä itsemme ja rauhoittua taiteen äärelle samoin kuin pysähdymme kirjojen pariin. Minä toivon, että mahdollisimman moni löytää elämäänsä lukemisen lumon.”, Henriika Tulivirta, kirjastovaikuttaja ja Kulttuurihyvinvoinnin palkinnon saaja 2023
Palkitun Alexandra Salmelan uusi sanataideteos puhuttelee näyttelyvieraita
Näyttelyssä voi kokea myös aivan uuden sanataideteoksen, jonka on luonut kirjailija Alexandra Salmela näyttelyä varten. Alexandra Salmelan (s. 1980) romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan nousi heti ilmestymisvuonnaan 2010 Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Syksyllä 2023 häneltä ilmestyi kehuttu romaani Puu. Järvenpään taidemuseon teoksessa on ajoittain vimmainen sävy, ja teos leikittelee lukijan ja tekstin suhteella.
”Nykyään yhä useampi ei lue, sillä se ”kaiken kuvitteleminen itse” tuntuu vaivalloiselta, pikemminkin rangaistukselta kuin mahdollisuudelta raottaa verho maagiseen, päästä käsiksi tuntematonta. Jos maailma ei ulotu yli sen mikä se on tässä ja nyt, teräväpiirteinen ja lattea, miten käy mielikuvitukselle, empatialle, ihmisyydelle..? Miten MINUN KÄY?!” (Alexandra Salmela, 2023)